Te Göteborg

Över 100 sorters te

Mitt i centrum har ett sortiment som består utav över 100 olika sorters teer. De är uppdelade i vitt, grönt, svart, oolong-, Rooibos-, frukt- och bärte. Vi gör egna blandningar och även du kan göra din egen blandning. Du kan läsa mer om våra teer här på sidan.

Te och olika tesorter

Te(ursprungsnamnet är thé) är namnet på en växt och en av denna gjord dryck, som kan drickas varm eller kall. Te framställs av unga bladskott från växten Camillia sinensis och har använts av människor i åtminstone 1700 år. Teet kommer främst från Kina, Indien, Sri Lanka/Ceylon och Japan.

Våra olika tesorter

Ekologiskt te
Nu har vi fått in ett nytt ärligare, kravlösare och godare te-koncept som är ekologiskt. Det är sex olika smakkombinationer med olika färg och utseende förpackat i fräcka burkar.

Svart te
Innehåller koffein. Fermenteras för att få sin karaktäristiska smak. Dragningstid för svart te är 3-4 minuter och skall värmas till strax under kokpunkten.

Svart smaksatt te
Är precis som svart te men med tillsatta smaker. Fermenteras för att få sin karaktäristiska smak. Dragningstid för svart te är 3-4 minuter och skall värmas till strax under kokpunkten.

Rooibos
Kallas även i folkmun för rött te. Innehåller inte koffein. Fermenteras för att få sin karaktäristiska smak. Dragningstid för rött te är 3-4 minuter och skall värmas till strax under kokpunkten.

Grönt te
Gröna teer genomgår inte någon fermentering utan torkas direkt efter uppsamlingen. På grund av detta finns det mycket antioxidanter och C-vitaminer kvar i tebladen. Det är låg koffeinhalt. Vattentemperatur på 75 grader och en dragningstid på drygt 2 minuter är lagom.

Vitt te
Vitt te är helt obehandlat och behåller därmed många nyttiga ämnen som finns i tebladen. Det är låg koffeinhalt. Vitt te får gärna dra i 4-6 minuter i 75-80 grader.

Oolongte
Teet är ett mellanting mellan grönt och svart te. Man har påbörjat en fermenteringsprocess men avbrutit den och fått ett delvis jäst te. Vattentemperatur ca 85 grader och dragningstid i 4-5 minuter. Oolongteer har oftast en blommig smak.

Frukt- och örtte
Frukt och örtte är inget vanligt te utan en blandning av frukter eller örter. Tevattnet kan gärna vara strax under kokpunkten och teet tål långa dragningstider, perfekt för att ha som iste.

Julteer
Till jul tar vi fram specialgjorda teer som lämpar sig extra gott till jul. Njut av ett gott te med mycket kanel, kardemumma eller nejlika i. Julteer är oftast olika varianter av grönt, svart eller rött te med extra mycket julsmaker, men givetvis går det att göra ett julte på vilken tesort som helst.