Stefan Gideon Gustafsson

Vernissage 26 nov 12-16 på Galleri mitt i centrum.
Utställningen avslutas 15 dec.

En skapares fingeravtryck

Jag är en ung konstnär, född och uppvuxen i Göteborg. Mitt intresse för måleri upptäckte jag vid åtta års ålder då jag fick akvarellfärger i födelsedagspresent. I de tidiga tonåren började jag att experimentera med oljefärger för att sedan övergå allt mer till akryl. Under ett år (2009-2010) av teologiska studier i USA träffade jag några yrkesverksamma konstnärer som jag tog lektioner av i abstrakt akrylmåleri. Under det året började jag även göra ”Live Painting” (måla inför publik) och ställa ut tavlor i ett internationellt konferenscenter kopplat till skolan. Tiden i USA gav mig ett stort lyft i mitt målande. Vid hemkomsten till Sverige dök jag genast in i målandet med mycket inspiration och nya kunskaper om akrylfärgens många möjligheter. Detta har resulterat i serien ”en skapares fingeravtryck”.

Det genomgående temat i mitt målande är sökandet efter ett fingeravtryck. Jag studerar universum och dess design ur en konstnärssjäls perspektiv. Jag fascineras när jag upptäcker liknande mönster i galaxerna, djuphavet eller kanske inre kroppen. För mig är dessa tecken på en omsorgsfull skapare (konstnär). Överallt ser jag vackra och återkommande detaljer – från den största galax till den minsta bakterie eller cell. Dessa mönster hittar jag även i min akrylfärg, allteftersom jag utforskar nya tekniker – helst använder jag den traditionella penseln så lite som möjligt. Jag gillar att måla abstrakt och detaljrikt – så att fantasin får flöda fritt. Jag bygger lager på lager som går in och ut ur varandra. Blandar in diverse material för att skapa struktur. Jag
vill att man alltid ska kunna hitta något nytt i mina tavlor. Det gör jag faktiskt själv gång på gång!

Förutom akrylmålandet har jag också utvecklat en serie av digitala illustrationer. Dessa har ett liknande tema men är inte lika abstrakta och behandlar mer direkt ämnet design och identitet. Jag kallar dem Fingerprint People.

Kommentera