Olle Asp

Vernissage lördag 15 dec 12-16 mitt i centrum.
Utställning till 17 jan 2013.

Beskrivning av ”Abstraktioner – en fotoutställning”

Fotografierna i utställningen är tagna runt byn Egypten, Hällingsjö perioden januari – mars 2012. Motiven hittar jag i diken efter grusvägen eller i traktorspår och pölar i skogen, men även i strandkanten på de sjöar som finns i området. Många gånger har det varit temperaturomslag så att det har bildats luftbubblor under isen. Temperaturen har pendlat mellan minus och plus, och sedan minus igen. Gärna snabba omslag i vädret, då blir det intressanta formationer. Många av fotografierna är tagna rakt uppifrån, en plan yta. Andra är tagna lite från sidan, där har motivet varit mera tredimensionellt. Betraktaren tolkar själv genom sin fantasi vad som finns i bilden. I vissa bilder är det mer mönster, eller formationer, i andra kan man se t.ex. ansikten, kroppar, djur, fiskar, tåg eller rent av monster. Det är olika beroende på sinnet hos den som betraktar bilden. Därför har jag valt att namnge fotografierna med ”Abstrakt” och ett nummer, allt för att inte låsa betraktaren vid ett visst synsätt. För mig blir det också mer spännande att höra vad andra ser i bilderna. Arbetet med att fotografera och sedan framkalla bilderna har varit otroligt spännande. Ibland har jag bara sett ett intressant mönster och tagit bilden – för att sedan upptäcka helt nya saker när jag betraktat bilderna på datorns skärm. Ibland har jag vridit bilden upp och ner, eller beskurit så att bilden får ett annat innehåll. Vid andra tillfällen har jag direkt vid fototillfället ”sett” motivet.

För denna utställning har jag uteslutande använt mig av en digital systemkamera med 18-50mm objektiv. Bilderna skriver jag ut på min storformatskrivare.

Fotografierna säljs, skrivs ut och inramas på beställning, och är numrerade från 1 till 25.

Fotograf: Olle Asp / olleasp.se Född 1961 i Göteborg. Bor sedan 2003 i Egypten, Hällingsjö Fotografisk utbildning: Autodidakt

Började, efter grundskolan, som metallarbetare på Jungers mekaniska verkstad 1977-1982. Arbetade som lokreparatör på Statens Järnvägar, åren 1982-1999. Arbetar sedan 1999 med att ta fram bilanpassningslösningar för personer med funktionshinder. Publicerat ett antal fotografier i fackpress. Fotodokumenterat flytten av Jan Myrdals bibliotek från Östra Björkviken, Skinnskatteberg till Varberg 2011-2012. Fotograferar gärna natur, abstrakt och dokumentärt.

Utställningar: Separatutställning i Egypten 2012.

Kommande utställningar:
Abstrakt:      Galleri Gyllene Hinden, Hindås, februari 2013

Kommentera