Matchate på mitt i centrum!

posted in: "blogg" | 0

Vad är matcha?
Matcha är ett stenmalt grönt te från japan av högsta kvalitet. Endast den första vårskörden används och plantorna täcks med 90 % skugga upp till 21 dagar innan de plockas. Det ger ett blad som har tagit mer av vad jorden har att ge och bidrar till matchans höga innehåll av allt som te har att erbjuda.

Vad smakar matcha?
Det är svårt att beskriva smaken. Det är en grön smak som påminner om doften man känner i ett teplantage, men samtidigt rund och smörig. I japan håller man den femte grundsmaken umami högt och den är alltid närvarande i fint japanskt te.

Hur dricker man matcha?
Matcha tillreds traditionellt med en bambuvisp i en större teskål. Detta för att skummet som bildas är en stor del av smakupplevelsen precis som espressons crema. Matcha är därför inget man sippar på under en lång pratstund utan skall drickas så snart det serveras.

Matchans bakgrund
Japan är den näst äldsta tenationen efter Kina, och matcha är det mest traditionella japanska sättet att dricka te på. Det var buddismen som to te till japan och inom den zenbuddistiska traditionen, där meditation är en viktig del, har matchan alltid spelat en betydelsefull roll som koncentrationshöjare vid lång koncentration och meditation men även som traditionell medicin. Matchan är också en viktig del av den strikta japanska teceremonin som har stått sig oförändrad sedan 1500talet.

Kommentera