IMG_4251
Kaffe innehåller det uppiggande ämnet koffein. Kaffe är världens näst mest handlade vara efter olja. Sverige är det land efter Finland som dricker mest kaffe per invånare i världen, inte ens Italien slår oss på fingrarna!

Våra olika kaffesorter

Fika
Fika är ett fylligt och runt kaffe som med toner av mild kakao upplevs särdeles balanserat. Detta är en blandning av olika kaffebönor och vår hyllning till den skandinaviska fikakulturen. Ett kaffe med en smak man känner igen, bara så mycket godare.
Sumatra Gayo
Sumatra Gayo är känt för sina mustiga aromer av kryddor, örter och färska fikon. Kaffet är påfallande fylligt, välbalanserat och har en mild mjukhet i avslutning. Vi köper detta fairtrademärkta och ekologiskt certifierade kaffe från kooperativet Koptan Gayo Megah Bersiri i Aceh-provinsen på Sumatras allra nordligaste spets. I dagsläget består kooperativet av mer än 500 medlemsbönder men långt många fler står i kö för att bli del av det populära Gayo Mega Bersiri. Kaffet av lokala typica-varieteter såsom Ateng, Tim-tim och S-lini växer på mellan 1300 och 1500 meters höjd. Kaffet är fairtrade- och ekologiskt certifierat.

28+
Restaurangen 28+ är en liten gourmetrestaurang i hjärtat av Göteborg. Den goda
maten och den fantastiska miljön har gett restaurangen flera utmärkelser. Det
enda som fattades var ett riktigt gott kaff e. Deras ord blev vår lag och vi rostade
fram en storsäljare. Klassiskt ursprung från Asien och Sydamerika balanseras av
askigt nyfikna toner och söt torkad aprikos. Blandningen blir rund, med en nyans av
citrusaktig syra, fi n kropp och lång härlig eftersmak.

Våra espressokaffen

Espresso La Bomba
Om du någon gång druckit espresso i de små kaffebarer som finns i södra Italien, framförallt Neapel, då vet du ungefär hur den här espresson smakar. Det höga inslaget av robusta ger en kraftig och jordig smakbomb med tydliga toner av kakao och en låg syrlighet. Drick den gärna med socker.

Blandningen innehåller:

Uganda Robusta Kaweri Plantation
Brasilien Mogiana Coop
El Salvador Las Delicias Estate
Nicaragua Royal

Espresso Bella
Vår Espresso Bella innehåller 100 % arabicabönor av typen höglandsarabica. Kaffet är sött, rundt, fylligt och uppvisar en utpräglad mjukhet mot gommen. Karaktären i blandningen hänger kvar i munnen länge och ger en lång och angenäm avslutning. Den kvalitetsmedvetna baristan blir rikligt belönad.

Blandningen innehåller:

Brasilien Yellow Bourbon
Nicaragua Royal
El Salvador Finca Rosario
Etiopien Mudro Natural

Julkaffe
Årstiden och högtiden kräver ett mustigt och mjukt kaffe. Efter att ha provat igenom en mängd kaffe från de mest skilda ursprung hittade vi en kombination av bönor som tillsammans bildar den perfekta smakbalansen mellan fyllighet, friskhet och mjuk sötma. Allt vad man söker i ett riktigt gott julkaffe.

Julkaffe Mumma
Vårt Julkaffe Mumma är en högtidsstund för alla som vill ha ett riktigt kryddigt och fylligt julkaffe. Kardemumma smaksätter kaffet och ger det en förfinat kryddig ton. För att göra det ytterligare julinspirerat så har vi blandat i några procent apelsin samt kanel. Tillsammans ger dessa smaker ett kaffe som verkligen doftar och smakar jul.

Sammanlagt finns omkring 100 kaffearter i släktet Coffea. De är alla städsegröna buskar eller träd. Tre arter odlas kommersiellt – arabiskt kaffe (Coffea arabica), liberiakaffe (Coffea libericadanius) och robustakaffe (Coffea canephora). Ytterligare några arter odlas lokalt i framför allt Afrika.

Arabiskt kaffe är den enda art som kan stå för sig själv, med andra ord som inte behöver blandas ut med andra arter för att få en full karaktär, och är också den art som generellt anses ha den bästa smaken. Robustabönor har en högre koffeinhalt och används i särskilda espressoblandningar för att få fram en liten annan smak än vad som är möjligt med enbart Arabicabönor.